La Indústria Tèxtil és la Segona més Contaminant del Planeta

La petjada ambiental de la indústria textil és desconeguda per a la majoria de consumidors.

Des de quan la roba té data de caducitat?

El fast fashion comporta un consum massiu de roba prescindible.

Quants quilos de roba consumeixes a l’any?

Tela marinera.

Utilitzes tota la roba del teu armari?

Les peces d’usar i tirar estan produïdes amb materials sintètics de molt baixa qualitat.

Què esperen els governs per implementar un impost o una prohibició de les fibres sintètiques?

La sostenibilitat és una oportunitat, no una limitació.

El Cost Ambiental de la Moda

Quant et va costar la teva roba?

Una part la vas pagar tu, però el cost més gran, la paga el medi ambient. Segons la Conferència de l’ONU sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD), la moda és la indústria més contaminant després de la petroliera.

La producció de roba i calçat emet el 8,1% de les emissions de CO2 a l’atmosfera, contribuint a la pol·lució de l’aire. Les emissions de carboni són superiors a les que provoquen els vols de tots els avions i els enviaments marítims internacionals junts.

La contaminació més alarmant no es produeix al país on es ven sinó al país que es produeix. Les empreses tèxtils, consumeixen i contaminen aigua, moltíssima aigua. Massa rius són tenyits amb substàncies químiques per donar color a la teva roba.

Contaminació de la Indústria Tèxtil

Per elaborar cada parell de pantalons texans s’empren més de 3000 litres d’aigua. La fabricació d’una samarreta estàndard comporta la despesa d’uns 2.700 litres d’aigua. Cultius per a l’alimentació, són contaminats per tints tòxics abocats diàriament.

Aigua contaminada

Substàncies perilloses i tòxiques, petroli, pesticides, insecticides

Petjada ecològica del transport

Emissions de gasos d’efecte hivernacle

Escombraries

Anàlisi de Cicle de Vida

Cal un control de l’impacte ambiental des del sector primari, fins al seu reciclatge. Passant pel filat, teixit, patronatge, tall, tenyit, confecció, brodat, planxa, empaquetat, transport i també l’elaboració de botons, cremalleres, lluentons, pedreria…

Als impactes de la indústria tèxtil cal afegir els produïts durant la fase de l’ús del consumidor. Les peces de roba no haurien de desprendre contaminants al rentar-les. Les fibres sintètiques es converteixen en microplàstics que tard o d’hora acabaran al mar. Partícules de plàstics entren a la cadena alimentària causant també problemes a la salut humana. La cosa té tela.

Tones de roba arriben a l’abocador sense una destinació sostenible. El balanç ambiental avalua els impactes ambientals mitjançant una anàlisi de cicle de vida (ACV).

Aliança de les Nacions Unides per a la Moda Sostenible

En 2019 a Nairobi, l’ONU pretén reduir els impactes ambientals creant l’Aliança per a la moda sostenible (UN fashion alliance). Interactua entre grans organitzacions, marques de roba, governs i iniciatives de moda ètica per promoure una indústria tèxtil sostenible.

La iniciativa treballa en qüestions socials i ambientals de la roba, el cuir i el calçat, elaborats amb matèries tèxtils, des de l’elaboració fins al consum. Es preocupa de millorar les condicions laborals i la disminució de la contaminació.

Forest for Fashion

Els boscos per la moda és una iniciativa que promou una gestió sostenible dels boscos per complir els objectius de desenvolupament sostenible. La secció de boscos i fusta UNECE/FAO amb la col·laboració de l’Associació Espanyola per a la sostenibilitat forestal PEFC contribueix a l’ús de materials sostenibles.

L’etiqueta PEFC certifica que la roba i el calçat procedeix d’una gestió forestal sostenible.

La Indústria Responsable i Ètica

La moda sostenible disposa d’etiquetes que certifiquen la seva responsabilitat amb el medi ambient. Utilitzen fibres naturals, ecològiques i respectuoses amb l’entorn. Consulta els Segells i Certificacions de Moda Sostenible i Tèxtil orgànic.

El cotó és la fibra natural més usada i el seu cultiu requereix també gran quantitat d’aigua. El reciclatge de les matèries primeres és la solució.

Les empreses compromeses amb el medi ambient, que practiquen l’economia circular, també gestionen els sobrants de matèria primera. Els residus es poden reciclar per reduir la necessitat de nous recursos que comporten més emissions d’efecte hivernacle.

És de vital importància que la roba es fabriqui de la forma més ètica i sostenible possible, ja que té efectes d’àmbit social, econòmic i ambiental.

 

Tenir cura de la roba, amb sabó no abrasiu augmenta el temps d’ús

Escollir teles ecològiques redueix contaminants

Comprar proximitat redueix la petjada ecològica

La roba ètica millora la qualitat de vida de les persones

Donar i revendre disminueix impactes, encara que l’oferta excedeix la demanda

Reparar i comprar menys, salva oceans